Skip to main content
 

extension, conversion and reconstruction'Technisches Berufskolleg', Solingen

Architecture

the project

The buildings of the Technical College will be upgraded, modernized, restructured and supplemented at two locations in Solingen.

project data

client
Stadt Solingen
location
Solingen
building type
school buildings
services
extension, conversion and reconstruction
area
education and research
conversion and reconstruction
scope of services
Stufe 1 = Lph 3 und 4 (für Häuser 10 und 6-01), Lph 1 - 4 (für Häuser 6-02 und 5), Stufe 2 = LPH 5 - 9, Vorplanung Häuser 10 und 6-01 durch die Stadt Solingen
completion
period
-

our work

Blumenstraße
A new building for electroplating is being built. It connects to the existing building via a one-story connecting corridor. The existing building will be modernized and its rooms redistributed. Workshop rooms  and the electroplating laboratory with associated adjoining rooms are being built on the ground floor of the new building. Upstairs are three more classrooms, a staff room, a copy and a cleaning room accommodated. New sanitary facilities and various storage and technical rooms are arranged in the basement.

The one-storey new building will be built on the school grounds in the courtyard between two existing buildings. Access to the property is via Blumenstraße, access to the new building is via the school yard.

Weyersberger Straße
A new three-storey extension is being built at the Weyersberger Straße location. Specialist lessons for engravers and metal workers take place here. In the basement there is practical instruction and in the upper floors the theoretical lessons take place in classrooms.
A separable classroom and a meeting room are planned on the second floor.

In addition to the engravers and metal workers, the entire 'Berufsfachschule 2' will be taught in the new building. The different educational offers are brought together. This is how the integration of theory and practice is to be achieved. In the entire building complex of new and existing buildings, lessons are expected to take place for 150 pupils.

The new building connects to the existing building via a new connecting bridge on the 2nd floor. The new building and existing building form an inner courtyard, through which the buildings can be accessed. The ground floor is due to the slope on an outside staircase, next to the courtyard access, developed. The interior is accessed via the spacious staircase on the south facade. The building is wheelchair accessible on the courtyard side. An existing elevator ensures barrier-free access to the upper floors.

Since the courtyard must continue to be used by vehicles for delivery purposes, it is not possible to plant the areas that are not built over. The courtyard receives a concrete stone pavement that can be driven by trucks. In order to still create green, a solitary tree and a facade greening are provided.

PDF