Skip to main content
 

conversion and extensionGesamtschule, 'Dederichsgraben', Rheinbach

General contractor services

the project
one school - two locations

The existing 'Realschule' (location 'Villeneuver Straße') and the existing 'Hauptschule' (location 'Dederichsgraben') run out at the end of the school year, in summer of 2019. The buildings of the two schools are being continuously taken over by the comprehensive school founded in 2014. To this end, conversion and refurbishment measures as well as expansion and new construction measures are required at both locations.

project data

client
Stadt Rheinbach
location
'Dederichsgraben', Rheinbach
building type
school buildings
services
conversion and extension
area
education and research
conversion and reconstruction
scope of services
General planning HOAI service phases 1-9, architecture, statics, building services engineering, building physics, space planning, landscaping
completion
period
-
GFA
7.445 m²
NFA
6.329 m²

our work

The upper school (classes 9-13) of the new 'Gesamtschule' moves to the building of former 'Hauptschule'. A space program, specially designed to meet the changing needs of school education, requires floor plan-changing renovation measures in the existing building. Old classrooms that have been designed for use in classroom teaching are being transformed into modern self-learning centers with differentiation spaces.

Adaptation to upper-level education makes it necessary to provide additional science rooms at this location. For this purpose, a single-storey extension is being built.

The new building will be placed opposite the existing building as an L-shaped building, so that the schoolyard will be set up spatially. Access is via the school courtyard.

Since the technical rooms are partly needed only when the school has grown up to all grades, an extension in a second construction phase is planned.

The overarching material and color concept provides harmonized bright, warm yellows and oranges, gray and white. At the 'Dederichsgraben' site, the orange of the panels sets accents in the gray, stucco facade and in the entrance area of ​​the new building.

Entrance of the new building
PDF